otrdiena, septembris 24, 2013

Ābolu friteri ar saldējumu / Apple fritters with ice cream

Šis ir viens no desertiem, kas man garšo ieturot maltīti ķīniešu ēstuvēs... Dažreiz tos pagatavoju arī mājās, taču diezgan reti, jo ķēpa diezgan liela, vismaz man tā liekas :)

Mīklai nepieciešams:
175 g miltu
125 g kukurūzas cietes
1 t.k. cepampulvera
1 t.k. sezama eļļas
250 ml gāzēta minerālūdens (auksta, no ledusskapja)


Karamelei nepieciešams:
250 g cukura
4 ēd.k. ūdens
3 ēd.k. sezama sēklu

Vēl vajadzēs:
Eļļa cepšanai
4-5 lieli ābol
Bļoda ar ledusaukstu ūdeni un ledu
Saldējums pasniegšanai

1. Sajauc miltus, cieti un cepampulveri. Pielej klāt ūdeni un sezama eļļu, uzjauc mīklu, kas biezuma ziņā līdzinās krējumam.
2.  Ābolus nomizo un sagriež daivās.
3. Uzkarsē eļļu. Ābolus liek mīklā, tad pa vienam gabalam liek eļļa un cep, līdz tas ieguvis gaišu zeltītu toni. Gatavo ābolu izņem un liek nosusināties uz salvetes.
4. Uzvāra karameli. Katliņā liek cukuru un pievieno ūdeni, vāra līdz cukurs izkusis un sīrups ieguvis gaišas karameles krāsu. Jāpārbauda iepilinot sīrupu aukstā ūdenī, vai tas sacietē, tad pieber sezama sēklas. Katliņu noņem no uguns.
5. Pa vienam ņem izceptos ābolus, iemērc karamelē un iemet aukstā ūdenī un uzreiz ņem ārā un liek caurdurī, lai notek ūdens. Aukstais ūdens liek karamelei sacietēt un ābols iegūst kraukšķīgu cukura garozu.
6. Pasniedz ar vaniļas saldējumu.

Pats piņķerīgākais šajā procesā ir karameles uzvārīšana, to nedrīkst pārvārīt, jo tad tā var pārcukuroties, un nevar arī izvārīt par maz, jo tad tā nesacietēs. Vienkāršāk karameli izvārīt bez sezama sēklām, jo tās arī veicina karameles pārvēršanos cukura pārslās.

Šādā pat veidā var pagatavot arī banānus.

pirmdiena, septembris 16, 2013

Čībiņas

Šodien izvilku šujmašīnu un overloku, jo bija šādi tādi šujamie darbi jāpaveic - biksēm gali jānošuj... bet ja jau aparāti izvilkti, nolēmu nedaudz iemēģināt roku arī kaut kā uzšūšanā. Izvēle krita uz mazām čībiņām, jo likās, ka mazas lietas šujas ātri (praksē pierādījās, ka tomēr visu smalko detaļu sašūšana prasa diezgan daudz laika)... bet toties krājumos vienmēr var atrast audumu tādiem sīkdarbiem.
Pārliecinājos, ka tik mazu lietu šūšana prasa daudz pacietības... viegli nebija un pat nācās šūt divreiz, jo pirmais izvēlētais audums izrādījās nepiemērots... bet ar otro piegājienu man sanāca...
Čībiņu garums 9 cm, dikti maziņas, bet ļoti jaukas :)

svētdiena, septembris 15, 2013

Olu baltumu krēms ar āboliem

Šis krēms sanāk līdzīgs svaigam zefīram, to var ēst kā saldo, var pildīt groziņos...
Tuvplānā var saredzēt smalkus ābola gabaliņus un tāpat viņus var sajust ēdot... patiks zefīra krēmu cienītājiem, kā man :)

Nepieciešams:
4 olu baltumi
1 glāze cukura
300 g ābolu

Pagatavošana:
1. Ābolus sagriež uz pusēm vai 4 daļās, izņem serdes un kārto uz ar cepampapīru pārklātas pannas. Liek cepeškrāsnī izcepties. Pēc cepšanas noņem mizu un ābolus izberž caur smalku sietiņu.
2. Saputo olu baltumus stingrās putās.
3. Katliņā ieliek 300 g ābolu biezeņa un 1 gl cukura, visu vāra uz nelielas uguns 3-5 minūtes.
4. Nepārstājot putot, olu baltumos lej karstu ābolu biezeni ar cukuru un visu kārtīgi saputo.
5. Krēmu vēlams lietot vēl siltu, taču man krēms neapkalta arī pēc atdzišanas, tas ir atkarīgs no tā kā ir novārīts ābolu biezenis ar cukuru.

Es šo krēmu izmantoju, lai dekorētu ābolu tējas kūciņas un kopā garšo lieliski!



sestdiena, septembris 14, 2013

Ābolu tējas kūciņas / Apple cupcakes

Šoreiz no dārza atnestie āboli tapa par ābolu tējas kūciņām... (iedomājos, ka noteikti kādreiz vajadzētu apspriest atšķirību starp tējas kūciņām un mafiniem, bet par to citreiz...)

Nepieciešams:
100 g sviesta
125 g cukura
1 t.k. mandeļu esences (nav obligāti)
2 olas
100 g miltu
100 g maltu mandeļu jeb mandeļu miltu
1 ēd.k. kukurūzas cietes
1 t.k. cepampulvera
1/4 t.k. dzeramās sodas
šķipsna sāls
80 ml piena
2 lieli āboli

Pagatavošana:
1. Krāsni uzkarsē līdz 180°C.
2. Sviestu saputo ar cukuru un mandeļu ekstraktu, tad pa vienai pievieno olas.
3. Otrā bļodā sajauc kopā miltus, mandeles, kukurūzas cieti, cepampulveri, sodu un sāli.
4. Olu-sviesta maisījumā pa daļām, pamīšus pievieno  miltu maisījumu un pienu.
5. Ābolu nomizo, izgriež serdi un sagriež nelielos gabaliņos. Sagrieztos ābolus iecilā mīklā.
6. Mīklu pilda ar kūciņu formiņām izklātā pannā un cep 30 minūtes.

Kūkas sanāk ļoti pufīgas un pašas kūst mutē!

ceturtdiena, septembris 12, 2013

Rauga pankūkas ar āboliem

Nepieciešams:
300 g miltu
1 glāze piena
šķipsniņa sāls
2 ēd.k. cukura
2 ola s
20 g svaiga rauga (var aizvietot sauso)
2-3 āboli (nomizoti un sarīvēti vai sagriezti gabaliņos)

1. Pienu nedaudz uzsilda, liek klāt sāli, cukuru, raugu. Kad raugs iedarbināts, jauc klāt olas un miltus. Mīkla sanāk pabieza, liek to siltā vietā uzrūgt.
2. Kad mīkla uzrūgusi, tai piejauc ābolus un uz nelielas uguns sakarsētā eļļā cep nelielas, biezas pankūkas.
3. Ēdot var pārliet ar medu, iebiezināto pienu vai sīrupu.

trešdiena, septembris 11, 2013

Ābolkūka ar kanēli

Šīs receptes ideja noskatīta grāmatā "Kūkas", bet mazliet šo to pamainīju...

Nepieciešams:
150 g miltu
1tējk. cepampīlvera
1 tējk. kanēļa
60 g mīksta sviesta
100 g cukura
1 tējk. vaniļas esences
1 liela ola
90 ml piena
2 nomizoti un šķēlītēs sagriezti āboli
Pārliešanai:
3 ēd.k. saldā krējuma
1 tējk. kanēļa
1 ēd.k. cukura

1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Ietauko un ieklāj ar cepampapīru 20cm diametra pannu.
2. Miltus samaisa ar cepampulveri un kanēli.
3. Sviestu saputo ar cuikuru un vaniļas esenci, iemaisa olu. Pamīšus pievieno miltus un pienu.
4. Mīklu pilda veidnē un virsū izkārto ābolu šķēlītes.
5. Sajauc saldo krējumu, cukuru un kanēli un pārlej šo maisījumu pāri āboliem.
6. Cep 35-40 minūtes.

Vislabāk šo kūku pasniegt siltu un kopā ar vaniļas saldējumu!

otrdiena, septembris 10, 2013

Ābolu maffini ar drumstalām



Lai pagatavotu 12 standarta izmēra mafinus, nepieciešams:
2 gl miltu
3 tk cepampulvera
1 tk sāls
1 tk malta kanēļa
1/2 gl brūnā cukura
1 liels ābols, nomizots un sagriezts nelielos gabaliņos
1/2 gl gaišo rozīņu
2 olas
1 gl ābolu sulas
60 g izkausēta sviesta
Drumstalām:
1/4 gl miltu
2 ēd.k. sviesta
1 ēd.k. brūnā cukura

1. Krāsni uzsilda līdz 200°C.
2. Lielā bļodā sajauc miltus, cepampulveri, sāli, kanēli, cukuru, rozīnes un ābolus. Centrā izveido iedobi.
3. Otra bļodā saputo kopā sviestu, olas un ābolu sulu.
4. Šķidrumu ielej miltu maisījumā un iemaisa mīklu.
5. Sagatavo mafinu pannu, ieklāj papīrīšus, pilda ar mīklu, aizpildot 2/3 no papīrīša tilpuma.
6. Pagatavo drumstalas - sakapā sviestu ar cukuru un miltiem.
7. Uzber drumstalas uz mīklas kārtas.
8. Cep mafinus 15-20 min, pārbaudot gatavību ar koka irbulīti.

P.S. Šajā receptē vēlams izmantot tādus ābolus, kas cepšanas laikā neizšķīst!

sestdiena, septembris 07, 2013

Citronu kurds (lemon curd)


Nepieciešams:
100 g pūdercukura
60 g sviesta
1 citrona miziņa (smalki rīvēta, tikai dzeltenā daļa)
1 citrona sula
1 liela ola

1. Karstumizturīgā bļodā liek sviestu, pūdercukuru, citrona mizu un sulu. Bļodu liek karstā ūdens peldē un karsē, apmaisot, līdz sviests ir izkusis.
2. Olu sakuļ līdz gaiši dzeltenam tonim un lej klāt pie citrona-sviesta maisījuma.
3. Visu laiku apmaisot karsē, kamēr maisījums iegūst krēmīgu konsistenci un ir sabiezējis.
4. Kurdu atdzesē un pārliek burciņā. Ledusskapī kurdu var uzglabāt ilgāku laiku!

Šo kurdu var izmantot dažādos desertos, kā pildījumu kūkām un tartēm un pat smērēt uz grauzdētas maizītes. Tam ir daudz un dažādu pielietojumu.
Var uzcept biskvītu un iesmērēt to ar kremu, kas pagatavots no putukrējuma un kurda maisījuma (250 ml uzputota saldā krējuma sajauc ar 125 ml citronu kurda), sanāks šāda citronu kūciņa.

piektdiena, septembris 06, 2013

Vaniļas-citronu tējaskūkas

Kūciņām (6 gab.):
1 gl (125 g) miltu
1 tk cepampulvera
1/4 tk sāls
1/4 gl (60 g) sviesta, istabas temperatūrā
1/2 gl (125g) cukura
1 ola
1/2 tk vaniļas ekstrakta
1/3 gl (80 ml) skābā krējuma

Rotājumam:
200 ml saldā krējuma
4 ēd.k. citronu kurda (lemon curd) (recepte šeit)

1. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180°C.
2. Nelielā bļodā sajauc miltus, cepampulveri un sāli.
3. Vidējā bļodā saputo spiestu kopā ar cukuru, tad pievieno vaniļas ekstraktu un olu. Nākamo ber pusi no miltu maisījuma, atkal kārtīgi izmaisa, pievieno pusi no krējuma daudzuma, tad atkal pamīšus liek klāt miltus un krējumu. Visu kārtīgi samaisa.
4. Mafinu formiņas liek speciālā pannā un pilda ar mīklu.
5. Cep 20-25 minūtes.
6. Gatavās kūciņas atdzesē.
7. Rotāšanai taisa krēmu no putukrējuma un citronu kurda. Saputo saldo krējumu un sajauc to kopā ar citronu kurdu. Ar šo krēmu rotā kūciņas.