trešdiena, augusts 28, 2013

Eklēri ar iebiezināto pienu un putukrējumu

Izrādās, ka pagatavot eklērus mājas apstākļos nemaz nav sarežģīti... nedaudz pacietības un gatavs! :)


Mīklai:
1 gl ūdens
1 ēd.k. cukurs
šķipsniņa sāls
100gr sviests
1gl milti
3-4 olas

Pildījumam:
Vārīts iebiezinātais piens
300-350ml saldais krējums
1-2 ēd.k. cukura
1 t.k. vaniļas cukura

  1. Katliņā uzvāra ūdeni ar sviestu, cukuru un sāli. Kad ūdens uzvārījies, klāt pievieno miltus un kārtīgi izmaisa. Sanāk mīklas pika, kas pati nāk nost no katliņa malām.
  2. Mīklu pārliek traukā un mazliet atdzesē. Kad mīkla atdzisusi, pa vienai iekuļ olas. Olu daudzums atkarīgs no olu lieluma, jāskatās, lai mīkla sanāk vijīga. Ja olas ir vidēja izmēra, tad parasti aiziet 4 olas, bet lietojot lielas olas, var pietikt arī ar 3.
  3. Mīklu liek konditorejas maisiņā ar uzgali un izspiež eklērus uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru.
  4. Cep 220°C aptuveni 25-30 minūtes, kamēr eklēri ir sapūtušies un kļuvuši zeltaini brūni. Cepšanas laikā nedrīkst vērt vaļā cepeškrāsni!
  5. Gatavos eklērus noņem no pannas un atdzesē.
  6. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru.
  7. Eklēram nogriež "vāciņu" un apakšā iesmērē vārīto iebiezināto pienu. Ar konditorejas maisiņa palīdzību iespiež putukrējumu un aiztaisa "vāciņu".
  8. Gatavs! Ja ir vēlme, var izrotāt "vāciņu" ar glazūru!
* Eklērus var likt uz pannas arī ar karotes palīdzību.
* Pildījumam var izmantot arī citus krēmus.
* Gatavojot eklēru mīklu bez cukura, to var pildīt arī ar sāļu pildījumu.

trešdiena, augusts 21, 2013

Aveņu-mandeļu mafini/ Raspberry-almond muffins


Nepieciešams:
315 gr milti
3 t.k. cepampulveris
1 t.k. sāls
155 gr cukurs
90 gr maltas mandeļes
2 olas
250 ml piens
60 gr sviests (izkausēts)
1 t.k. vaniļas esence vai vanilīns
185 gr jeb 1 1/2 glāzes avenes (svaigas vai saldētas)
ap 30 gr jeb 1/2 glāze mandeļu skaidiņas (rotāšanai)
2 ēdamkarotes cukura kristāli vai farīncukurs (rotāšanai, var izmantot arī parasto cukuru)

Pagatavošana:
  1. Bļodā iesijā miltus, pieber cepampulveri, sāli, cukuru, maltas mandeles un visu kārtīgi sajauc.
  2. Otrā bļodā sakuļ kopā sviestu, olas, vaniļas ekstraktu un pienu.
  3. Olu-piena maisījumu lej miltu maisījumā un kārtīgi sajauc.
  4. Mīklā iemaisa avenes.
  5. Sagatavo pannu, ieklājot tajā mafinu papīrīšus.
  6. Izmantojot karoti vai konditorejas maisiņu mīklu pilda papīrīšos, aizpildot to uz 2/3. Pārkaisa mafinus ar mandeļu skaidiņām un cukura kristāliem vai farīncukuru.
  7. Cep 200°C 20 minūtes, gatavību pārbaudot ar koka irbulīti.
  8. Gatavos mafinus izņem no krāsns 5 min atdzesē. Mafinus var pasniegt gan siltus, gan arī var atdzesēt un baudīt aukstus!

Raspberry-almond muffins


315 g self-rising flour
155 g granulated white sugar
90 g ground almonds
2 eggs
250 ml milk
60 g melted butter
1 teaspoon vanilla extract
185 fresh or frozen raspberries
30 g sliced almonds
2 tablespoon coarse sugar crystals

Preheat the oven to 200°C. Grease 12 standard muffin cups.
In a large mixing bowl, sift the flour. Stir in the granulated sugar and ground almonds.
In a small mixing bowl, combine eggs, milk, butter and vanilla. Add all at once to the flour mixture, together with raspberries, and stir until just moistened.
Spoon the batter in to prepared muffin cups, filling them two-thirds full. Sprinkle evenly with the sliced almonds and sugar crystals.
Bake about 20 minutes, until the muffins are golden brown and a wooden skewer inserted into the center of one comes out clean. Remove from oven and cool in the pan for 5 minutes. Serve warm, or transfer muffins to a wire rack to cool.

svētdiena, augusts 18, 2013

Citronu-medus krēms

Šis citronu-medus krēms mūsmājās ir iecienīts jau sen. Tas nav pārāk salds un neskatoties uz to, ka tajā ir želantīns, tas paliek ļoti gaisīgs :)

Nepieciešams (4 porcijām):
  • 4 ēd.k. citronu sīrupa
  • 1 ed.k. medus
  • 3 olas
  • 2 ēd.k. cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 12 gr želantīna
  • 2 ēd.k. ūdens vai sulas
Pagatavošana:
  1. Karstumizturīgā traukā saputo olas ar cukuru, liek ūdens peldē  un, visu laiku maisot, panāk, ka masa sāk sabiezēt un palikt krēmīga. Šeit ir ļoti svarīgi visu laiku lūkot, lai ola nepiecepjas pie trauka malām un nesaiet kunkuļos! Kad masa palikusi krēmīga, trauku ieliek aukstā ūdenī un, nepārtraucot maisīt, atdzesē.
  2. Želantīnu ieber ūdenī vai sulā un uzbriedina.
  3. Saputo saldo krējumu.
  4. Olu masai pievieno citronu sīrupu, kas sajaukts ar medu, tad iecilā putukrējumu.
  5. Ūdens peldē izšķīdina želantīnu un pievieno krēmam.
  6. Pilda trauciņos un uz stundu liek ledusskapī. Pēc stundas saldais ir gatavs baudīšanai!
Citronu sīrups
Citronu sīrupu pēc oriģinālās receptes gatavo līdzīgi kā cidoniju sīrupu, citronu sagriež ripiņās, pārkaisa ar cukuru un liek nostāvēties, kamēr cukurs pārvēŗšas sīrupā.
Man šāds variants nepatika, jo ir laikietilpīgs un sīrupam piemīt rūgtuma piegarša no miziņām. Tādēļ es rīkojos šādi:
  1. Ja laika pavisam maz, tad vienkārši sajaucu cukuru ar citronu sulu, tā lai sanāk tās 4 ēd.k. "sīrupa";
  2. Ja laika mazliet vairāk, tad uzvāru no cukura un ūdens sīrupu, kam pievieno citronu sulu. Šādu sīrupu var arī uzglabāt kādu laiku!
Dažādībai
Pasniegt šo krēmu var vienu pašu, var kopā ar sezonas ogām vai augļiem. Ziemā, piemēram, es pirms liešanas trauciņos sametu iekšā konservētus ananāsus vai persikus.
Tāpat viņš ļoti labi garšo kopā ar vaniļas mērci!

trešdiena, augusts 14, 2013

Tomātu krēmzupa

Tomātu sezonā jāmeklē ēdieni, kur tos tomātus izlietot, jo mums viņu ir ļooooti daudz :) Tad nu top tomātu zupiņa...

Nepieciešams
  • 3-4 burkāni
  • 1 sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 neliels kabacis
  • 1-1.5 kg tomātu
  • kārtīga bunte garšaugu - baziliks, pētersīļi, citronbaziliks
  • 0.5l buljona (der arī karstā ūdenī izšķīdināti 2 buljona kubiņi )
  • sāls
  • pipari
  • etiķis
  • olīveļļa
Pagatavošana

Sakapā sīpolu un ķiplokus, burkānu un kabaci sarīvē. Pannā uzsilda olīveļļu, liek apcepties sīpolus, ķiplokus, tad pievieno burkānus, tad kabaci. Kad viss apcepts liek katliņā un uzlej buljonu.

Tomātus nomizo (pavāra verdošā ūdenī kādu minūti un noņem mizu), liek tos blenderī kopā ar garšaugiem un sablenderē (lai nav jākapā zaļumi :)). Gatavo tomātu masu lej katlā un kādu brīdi pavāra. Tad ar rokas blenderi pārvērš visu katliņa saturu krēmzupā. Tagad noņemam katliņu no uguns, jo vāroties krēmzupa sāk "spļaudīties"!

Pēc garšas pievieno sāli, piparus, etiķi, ja ir vēlme var piebērt arī garšvielas, piemēram, vidusjūras garšvielas.

Zupa ļoti labi garšo kopā ar grauzdētu maizi un var pievienot arī krējumu!

piektdiena, augusts 02, 2013

Latvijas mājas tortes 2013

Pagājušajā sestdienā piedalījos akcijā "Latvijas mājas tortes 2013", ko rīko "Staburadze". Akcijas laikā kopā tiek pulcētas Latvijas Mājas toršu cepējas, lai noskaidrotu Latvijas novadu raksturīgākās garšas! Šādas akcijas notiks dažādos novados, bet atklāšanas pasākums notika Zemgalē, kur es arī pabiju.
Tā kā daudziem mājas tortes asociējas ar biskvīta torti un vārīto krēmu, tad nu tādu toršu tiešām bija daudz. Es šoreiz nolēmu mazliet dažādot piedāvājumu ar savu burkāntorti :) Noformētu minimālisma stilā :D
Pasākums bija jauks, varēja apmainīties pieredzē ar mājas toršu cpējām (daudzām šis nav tikai hobijs, bet arī darbs), aplūkot "Staburadzes" toršu meistares paraugdemonstrējumus un, protams, nogaršot visas tortes.
Jau šo sestdien ir nākamais akcijas pasākums Kuldīgā, bet turpmāko pasākumu norises vietas var uzzināt šeit: http://www.draugiem.lv/majastortes/
Turpat arī vairāk bilžu un informācijas no pasākumu norises vietām!