sestdiena, septembris 07, 2013

Citronu kurds (lemon curd)


Nepieciešams:
100 g pūdercukura
60 g sviesta
1 citrona miziņa (smalki rīvēta, tikai dzeltenā daļa)
1 citrona sula
1 liela ola

1. Karstumizturīgā bļodā liek sviestu, pūdercukuru, citrona mizu un sulu. Bļodu liek karstā ūdens peldē un karsē, apmaisot, līdz sviests ir izkusis.
2. Olu sakuļ līdz gaiši dzeltenam tonim un lej klāt pie citrona-sviesta maisījuma.
3. Visu laiku apmaisot karsē, kamēr maisījums iegūst krēmīgu konsistenci un ir sabiezējis.
4. Kurdu atdzesē un pārliek burciņā. Ledusskapī kurdu var uzglabāt ilgāku laiku!

Šo kurdu var izmantot dažādos desertos, kā pildījumu kūkām un tartēm un pat smērēt uz grauzdētas maizītes. Tam ir daudz un dažādu pielietojumu.
Var uzcept biskvītu un iesmērēt to ar kremu, kas pagatavots no putukrējuma un kurda maisījuma (250 ml uzputota saldā krējuma sajauc ar 125 ml citronu kurda), sanāks šāda citronu kūciņa.

2 komentāri:

  1. Kāpēc tāds nosaukums, no kuras valsts virtuves nāk šī recepte? Vajadzētu būt garšīgam krēmiņam, latviski ir dzirdēts arī smēriņš.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šī recepte nāk no britu virtuves, vārda "curd" nozīme varētu būt - sarecējis, tādēļ laikam tāds nosaukums. Man patīk, ka viņš ir tāds "atsvaidzinošs" :)

      Dzēst