svētdiena, augusts 18, 2013

Citronu-medus krēms

Šis citronu-medus krēms mūsmājās ir iecienīts jau sen. Tas nav pārāk salds un neskatoties uz to, ka tajā ir želantīns, tas paliek ļoti gaisīgs :)

Nepieciešams (4 porcijām):
  • 4 ēd.k. citronu sīrupa
  • 1 ed.k. medus
  • 3 olas
  • 2 ēd.k. cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 12 gr želantīna
  • 2 ēd.k. ūdens vai sulas
Pagatavošana:
  1. Karstumizturīgā traukā saputo olas ar cukuru, liek ūdens peldē  un, visu laiku maisot, panāk, ka masa sāk sabiezēt un palikt krēmīga. Šeit ir ļoti svarīgi visu laiku lūkot, lai ola nepiecepjas pie trauka malām un nesaiet kunkuļos! Kad masa palikusi krēmīga, trauku ieliek aukstā ūdenī un, nepārtraucot maisīt, atdzesē.
  2. Želantīnu ieber ūdenī vai sulā un uzbriedina.
  3. Saputo saldo krējumu.
  4. Olu masai pievieno citronu sīrupu, kas sajaukts ar medu, tad iecilā putukrējumu.
  5. Ūdens peldē izšķīdina želantīnu un pievieno krēmam.
  6. Pilda trauciņos un uz stundu liek ledusskapī. Pēc stundas saldais ir gatavs baudīšanai!
Citronu sīrups
Citronu sīrupu pēc oriģinālās receptes gatavo līdzīgi kā cidoniju sīrupu, citronu sagriež ripiņās, pārkaisa ar cukuru un liek nostāvēties, kamēr cukurs pārvēŗšas sīrupā.
Man šāds variants nepatika, jo ir laikietilpīgs un sīrupam piemīt rūgtuma piegarša no miziņām. Tādēļ es rīkojos šādi:
  1. Ja laika pavisam maz, tad vienkārši sajaucu cukuru ar citronu sulu, tā lai sanāk tās 4 ēd.k. "sīrupa";
  2. Ja laika mazliet vairāk, tad uzvāru no cukura un ūdens sīrupu, kam pievieno citronu sulu. Šādu sīrupu var arī uzglabāt kādu laiku!
Dažādībai
Pasniegt šo krēmu var vienu pašu, var kopā ar sezonas ogām vai augļiem. Ziemā, piemēram, es pirms liešanas trauciņos sametu iekšā konservētus ananāsus vai persikus.
Tāpat viņš ļoti labi garšo kopā ar vaniļas mērci!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru