pirmdiena, jūlijs 22, 2013

Berlīneri (virtuļi) (Berliner (doughnut))



Tad nu sen solītā virtuļu recepte no rauga mīklas. Pēc šīs receptes gatavotie virtuļi man patīk vislabāk no visiem izmēģinātajiem (ticiet man izmēģināju tiešām daudz recepšu) :) Es no šīs mīklas gatavoju gan berlīnerus (pildītos virtuļus), gan vienkārši virtuļu gredzenus.

Nepieciešams:
  • 2 olas
  • 60gr cukura
  • 200gr piena (auksta)
  • 500gr miltu
  • 130gr sviesta
  • 5gr sausā vai 13g svaigā rauga
  • 1 ēd.k. etiķa
  • 1.5gr vanilīns vai 1 t.k. vaniļas esences
  • Pildījumam: ievārījums (džems) vai iebiezinātais piens, vai kāds krēms, pēc pašu izvēles, ja cepsiet berlīnerus.
  • Pūdercukurs rotāšanai
  • Eļļa cepšanai
Pagatavošana ir sekojoša:
  1. Raugu aplejam ar 100gr auksta piena un atstājam uz stundu istabas temperatūrā.
  2. Mīkstu sviestu sakuļ kopā ar cukuru, pa vienai pievieno olas. Tad pievienojam etiķi, vaniļu un atlikušos 100gr piena, kā arī piena un rauga maisījumu. Pievienojam izsijātus miltus un iemīcām mīklu. Mīklu atstāj rūgt istabas temperatūrā, kamēr tās apjoms dubultojas (šis process ilgts apmēram 2 stundas).
  3. Uzrūgušo mīklu ņemam un mazliet izmīcām, tad izrullējam apmēram 1cm biezumā un izspiežam virtuļus. Es veidoju berlīnerus (aplīšus) un virtuļus (apļus ar izspiestu vidu).
  4. Ļauj šiem virtuļiem uzbriest apmēram 30 minūtes.
  5. Uzkarsējam katliņā eļļu un cepam virtuļus no abām pusēm ( cepšanas laikā katliņam uzliek vāku).
  6. Atdzesējam virtuļus uz restes (lai notek eļļa) un pildām ar izvēlēto pildījumu - man bija svaigi vārīta aveņu zapte. Vai arī vienkārši pasniedzam apkaisot ar pūdercukuru.

3 komentāri:

  1. Ļoti jau nu kārdinoši. Būs reiz jāizcep.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par recepti! Laikietilpīga,bet rezultāts ir to vērts! Dēls pārsteigts teica: "Garšo,kā īstie!" :)

    AtbildētDzēst
  3. Ļoti garšīgi, visi ēda un slavēja.Vai neesat mēģinājusi cept bez rauga?

    AtbildētDzēst