pirmdiena, februāris 07, 2011

Mājās gatavoti ravioli ar vistas gaļu

Kādu laiciņu atpakaļ ciemojoties pie vīra vecākiem Valmierā, nolēmām pagatavot ravioli, jo bijām paņemuši līdz pastas mašīnu. Tad nu sanāca mums ravioli gatavošana ar nelielu vēstures piedevu :)

Sāku ar pildījuma pagatavošanu, kas sastāvēja no:
  • apceptas vistas filejas;
  • cietā siera;
  • saldā krējuma;
  • garšvielām.
Apcepu vistas fileju un tā bija jāsamaļ, tā kā mājās to būtu darījusi blendertraukā, bet zināju, ka šajā mājā tāda nav, taujāju pēc gaļas mašīnas, uz ko vīra māte smejoties teicās, ka viņai esot vēl uz kāzām dāvināta elektriskā gaļas mašīna, kas tā arī nekad netika lietota. Tad nu mana interese bija liela un liku vilkt ārā, jo kaut kā nevarēju iedomāties kāda tag ir to laiku elektriskā gaļas mašīna. Tā no plaukta tika izvilkta Straume-3, atverot palūkoju un sapratu, ka ideāls variants, tas pats blenderis vien ir un kā vēlāk izrādījās, pat ļoti labi un ērti lietojams :)
Tā kā gaļu samalām:

Tad pievienoju garšvielas, es liku klāt raudeni, piparus, timjāmu, katrs protams var likt tās garšvielas, kas viņamvairāk tīk.
Tad maisījumam ir  jāpierīvē cietais siers. Tajā brīdī, kad taisījos meklēt rīvi, vīra māte, no sava "burvju skapja" izvilka vēl vienu 90-to gadu uzparikti - rīvi ar nosaukumu "PALĪGS" :) Uzreiz piefiksēju, nezinu kā citām lietām, bet cietiem sieriem tā ir ideāla, un nekļūdījos! :)
Pēc tam pievienoju maisījumam nedaudz saldā krējuma, lai gaļa nav sausa un pildījums bija gatavs!

Protams, ka ravioli pamatā ir pasta, tad nu ķēros pie pastas mīklas gatavošanas.
Pastas mīkla sastāv no:
  • olām;
  • miltiem;
  • olīveļļas.
Uz 100gr miltu jāņem 1 ola un 1ēd.k. olīveļļas.
Es izmantoju 4 olas un 4 ēd.k. olīveļļas, ko ielēju bļodā. Klāt piebēru daļu miltu. Tā es darīju tādēļ, lai nebūtu pa galdu jāķer olas, jo oriģinālreceptēs olas piedāvā likt uzreiz uz galda miltu iedobē :)
Kad mīkla bļodā jau bija tāda nedaudz biezāka, izgāzu to uz miltiem noklāta galda un mīcīju, līdz ieguvu diezgan gludu mīklas bumbu. Jāmīca ir aptuveni 20min, ne mazāk. Tad šo mīklu apklāj ar trauku un ļauj 20min pastāvēt.
Arī tad, kad jau notiek pastas rullēšana, pārējo mīklu jātur zem trauka, jo citādi tā ātri apkalst!
Lai veidotu ravioli, es izmantoju veikalā nopērkamu pelneņu formu, atceros, ka mums mājās bija tāda pati forma no metāla, tāda būtu daudz stabilāka, bet šoreiz izmantoju pa 2Ls nipirktu plastamasas analogu :)

Mīklu griež gabalos un izrullē caur pastas mašīnu...
...un ar šo mīklu noklāj formu, pārklājuma vietas noziežot ar olu, lai tās labāk turās kopā, kā arī pārsmērē ar olu visam pāri, lai pēc tam, kad liks virsū otru kārtu pastas, tā labāk turās klāt. Pēc tam no pildījuma veido mazas bumbiņas un liek formas šūnās. Pārklāj ar otru pastas kārtu. Šeit ir svarīgi darboties diezgan ātri, jo pastas mīkla ātri apkalst un kļūst grūtāk salipināma.
Kad tas ir izdarīts, ar mīklas rulli kārtīgi rullējam no virsas, līdz labi redzam formas šūnas.Noņemam lieko mīklu. Griežam formu otrādi un iegūstam gatavus ravioli!
Varam tos gatavot uzreiz, uzvārot un pievienojot kādu mērci, vai arī glabāt kādu laiku ledusskapī, es gan pirms tam viņus nedaudz apžēvēju, lai nelīp kopā!
Bon Appetit! :)

3 komentāri:

  1. Ticiet, ravioli bija ņam, ņam.Jūlijas frizierīte lai slāpētu izsalkumu, ēda ravioli nevārītus/nebija kur uzvārīt/un atzina par garšīgiem.

    AtbildētDzēst
  2. precizējošs jautājums - vai mīkla pēc izrullēšanas neraujas kopā?
    un pirms pildījuma likšanas, tās iedobītes taisa? Vai nesanāk tā, ka rullējot pāri virsējai mīklas kārtai - viss pildījums neizspiežās uz visām pusēm? Kā izvairīties no tā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mazliet mīkla saraujas, bet tad, kad ir izrullēta tik plāni, tad jau tas notiek minimāli. Iedobītes var taisīt, bet pildījums nekur neizspiežas, ja viņu neliek pārāk daudz! Vēl var papildus maliņas, pirms otrās mīklas kārtas uzlikšanas, apsmērēt ar ūdeni, lai labāk salīp!

      Dzēst